Mapa puta za institucije u CG

Otvorenost predstavlja glavni uslov za demokratiju jer omogućava građanima da dobiju informacije i znanje, potrebno za ravnopravno učešće u političkom životu, efikasno donošenje odluka i držanje institucija odgovornim za politike koje sprovode. Institucije širom svijeta preduzimaju određene aktivnosti u cilju povećanja svoje transparentnosti i odgovornosti prema građanima.

 

Otvorenost se zasniva na četiri organizaciona principa:

  • transparentnost
  • pristupačnost
  • integritet
  • učinkovitost

Ovi principi se primjenjuju na sve grane i nivoe vlasti, od vlade, do lokalnih samouprava, parlamenta i pravosudnog sistema.

Indeks otvorenosti mjeri stepen do kojeg su institucije Zapadnog Balkana otvorene za građane i društvo, i kreiran je kako bi se odredilo u kojoj mjeri građani Zapadnog Balkana dobijaju blagovremene i razumljive informacije od institucija.

Kako bi se mjerio stepen institucionalne otvorenosti, partneri u okviru mreže Action SEE, prateći međunarodne standarde, preporuke, kao i primjere dobre prakse ocijenili su institucije kroz posebne kvantitativne i kvalitativne indikatore.

Indikatori se ocjenjuju na osnovu dostupnosti informacija na zvaničnim internet stranicama, kvaliteta pravnog okvira za individualna pitanja, drugih izvora javnog informisanja i upitnika dostavljenih institucijama.

Odgovori na upitnike koje su nam poslale institucije predstavljali su dodatni indikator njihove otvorenosti.

Veliki broj institucija je dobio negativne ocjene na indikatore zbog
neodgovaranja na upitnike, što je takođe važno pomenuti iz dva razloga: kao prvo, pružanje odgovora je indikator same otvorenosti
institucija i drugo, neodgovaranje na upitnik je negativno uticalo na njihov indeks ocjena zbog toga što su automatski ocijenjeni nulom.

Pored foga, moguće je da su neki indikatori ocijenjeni pozitivno ukoliko su samo postojeći zakoni bili sprovedeni.

Nakon sprovedenih istraživanja, pripremili smo mapu puta sa preporukama za institucije u Crnoj Gori:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Projekat ACTION SEE – Odgovornost, tehnologija i mreža institucionalne otvorenosti u Jugoistočnoj Evropi sprovodi Metamorphosis fondacija u partnerstu sa Vestminster fondacijom za demokratiju iz Velike Britanije, CRTA – Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost iz Srbije, Udruženjem građana Zašto ne? iz Bosne i Hercegovine, Centrom za demokratsku tranziciju iz Crne Gore, Open data – ODK sa Kosova i Levizja Mjaft! iz Albanije, uz finansijksu podršku Evropske unije.

Projekat ima za cilj da poveća inkluziju organizacija civilnog društva i medija u procesima donošenja odluka i kreiranja javnog mnjenja i politika, kao i da poveća kapacitet građanskog društva kako bi se bavilo osjetljivim pitanjima.