Index održivosti NVO-a u Crnoj Gori

Povjerenje javnosti u organizacije civilnog sektora se neznatno poboljšalo, pokazalo je istraživanje CEDEM-a iz juna prošle godine, kada je 39,8 odsto ispitanika kazalo da ima povjerenja, u odnosu na 35,7 odsto iz novembra 2015. godine.

Program koordinatorka u Centru za demokratsku tranziciju Anđelija Lučić predstavila je izvještaj Indeks održivosti organizacija civilnog društva (OCD) u Crnoj Gori za 2016. godinu, ističući da je sveukupna ocjena za javni imidž NVO ostala nepromijenjena u 2016.

“Javnost uveliko prepoznaje usluge civilnog društva, međutim zbog nesigurne finansijske održivosti ove organizacije se prijavljuju na sve mogućnosti za finansiranje, čak iako se to ne uklapa u njihove misije, što ugrožava njihovu sposobnost da odgovore na stvarne potrebe i prioritete zajednica”, kazala je Lučić.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Na panel diskusiji „Održivost organizacija civilnog društva u Crnoj Gori“ naglašeno je da Savjet za razvoj NVO već više od godinu ne zasijeda i da uveliko postoje problemi u njegovom funkcionisanju.

Izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom, članica Savjeta, Marina Vujačić istakla je da ovo tijelo uopšte ne funkcioniše.

“Činjenica da je Savjetom predsjedavala, odnosno predsjedava ministarka bez portfelja, govori o tome da je Savjet dat nekom ko možda u Vladi ima manje obaveza ili prosto je negdje i odnos bio takav da je to neko sporedno pitanje”, kazala je Vujačić.

Struktura Savjeta iz reda NVO u velikoj mjeri je, kako je naglasila, bila kvalitetna.

“Neophodna je promjena strukture ovog tijela”, poručila je ona.

Načelnik Direkcije za organizaciju i nadzor državne uprave Ivan Šikmanović smatra da je Savjetu potrebno dodati još članova.

“Potrebno je njegovo personalno jačanje. Postoje određeni problemi u efikasnosti rada ovog tog tijela. Stvorena je atmosfera koja nije bila konstruktivna ni sa jedne, ni sa druge strane”, kazao je Šikmanović.

On je podsjetio i da je novim zakonom definisano da Vlada godišnje utvrđuje prioritetne oblasti za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija na osnovu prethodne analize resornih ministarstava.