Usvojena Rezolucija EP o CG

Poslanici u Evropskom parlamentu (EP) usvojili su Rezoluciju o napretku Crne Gore u procesu evropskih integracija u kojoj se, između ostalog, navodi da je napredak u pregovorima o pristupanju postignut, ali i da korupcija, organizovani kriminal, kao i napori da se ograniči sloboda medija i dalje ostaju razlozi za ozbiljnu zabrinutost.

U tekstu Rezolucije, koji je podržao 471 poslanik, dok je 98 bilo protiv, a 41 uzdržan, pozdravlja se to što je Crna Gora otvorila 26 poglavlja u procesu pregovora sa EU, a dva privremeno zatvorila.

Ipak, poslanici EP, u saopštenju objavljenom na sajtu te institucije, navode da izražavaju duboku zabrinutost zbog polarizovane domaće klime i opozicionog bojkota parlamentarnih aktivnosti.

Oni pozivaju opoziciju da okonča bojkot i uđe u Vladu.

U osvrtu na parlamentarne izbore, poslanici EP pozdravljaju to što je pravni okvir pod kojim su održani izbori revidiran, ali napominju da su postojali neki administrativni nedostaci Državne izborne komisije, kao i zabrinutost u vezi tačnosti biračkog spiska i polarizacije.

U Rezoluciji se izražava žaljenje zbog privremenog gašenja komunikacionih platformi na dan izbora, kao hakerskih napada na sajtu CDT-a, kojim je ometen rad organizacije civilnog društva u praćenju izbora.

Poslanici pozivaju nadležne da istraže navodne proceduralne nepravilnosti, uključujući i navodne zloupotrebe državnih fondova i zloupotrebu položaja na brz i transparentan način, a u skladu sa OSCE/ODIHR preporukama.

(foto: EP/Flickr)

Oni očekuje da se održi nezavisnost DIK-e i navode da je poboljšanje izbornog procesa potrebno kako bi se izgradilo puno povjerenju u izborni proces.

Uz to, napominju i da je DIK tokom izbora 2016. Ograničio medijski pristup, pa pozivaju ovu instituciji da sprovede preporuku u pogledu medija koju je dala posmatračka misija OSCE/ODIHR.

Poslanici EP, takođe, izražavaju zabrinutost zbog navodnih pokušaja Rusije da utiče na Crnu Goru i destabilizuju Zapadni Balkan, kao što je pokazano, naporima da se diskredituju izbori 2016.

Oni pozivaju šeficu EU za spoljnu politiku Federiku Mogerini pažljivo pratiti aktuelne istrage o tvrdnjama o pokušaju državnog udara.

Takođe, u Rezoluciji navode da očekuju da nova Vlada održi političku posvećenost procesu reformi i pozivaju sve partije da se ponovo uključe u konstruktivni dijalog.

Odnos prema civilnom društvu

Poslanici EP pozvali su nadležne institucije da organizacijama civilnog društva poboljšaju pristup informacija u vezi sa EU-om, kao i da se pobrinu da se održava savjetovanje sa organizacijama civilnog društva na svrsishodan način.

U Rezoluciji se navodi da su poslanici duboko zabrinuti zbog kontinuiranih kampanja protiv ugleda određenih aktivista organizacija civilnog društva i pokušaja njihova zastrašivanja, pa poziva nadležna tijela da istraže i razjasne uzrok tih pokušaja.