Budućnost EU i Zapadnog Balkana

Tenzije i izazovi u zemljama Zapadnog Balkana postoje, ali bi EU trebalo da nastavi da podržava proces razvoja ovih zemalja, zaključeno je na skupu “Evropska unija i Zapadni Balkan” koji je u Budimpešti organizovala fondacija Konrad Adenauer u saradnji sa mađarskim Institutom za spoljne poslove i trgovinu.

Nakon poludnevnog ekspertskog skupa, u toku javne diskusije kojoj je prisustvovalo oko 100 predstavnika političkog života i civilnog sektora, poručeno je da zemlje Zapadnog Balkana još nijesu spremne za ulazak u EU, ali da se saradnja mora proširiti kako bi se stabilizovao ovaj region.

Direktor Instituta za spoljne poslove i spoljnu trgovinu Márton Schöberl smatra da Zapadni Balkan predstavlja organski dio Zapadne Evrope, kao i da aktuelne tendencije u Evropi ostaju podsticaj i izazov za ovaj continent.

Govornici iz Njemačke, Mađarske, Srbije i Crne Gore diskutovali su sa učesnicima o budućnosti Jugoistočne Evrope.

U izvodnom izlaganju István Mikola, državni sekretar za bezbjednosnu politiku i međunarodnu saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova i spoljne trgovine, da Mađarska posljednjih godina kroz razvoj i održavanje odnosa sa zemljama regiona, a posebno sa Srbijom, pokazala da može da izgradi dobrosusjedske odnose.

Doris Pak, predsjednica Instituta Robert Schuman, smatra da je proširenje EU pozitivno za sve uključene strane, kao i da je odgovornost EU za pristup Zapadnog Balkana Zapadnoj Evropi.

Zapadna Evropa predstavlja model ovim zemljama, posebno u pogledu vrijednosti, smatra Aleksandra Joksimović, predsjednica Centra za spoljnu politiku u Srbiji.

Ona je pomenula i da Rusija ima visok ugled među srpskim stanovništvu, te da su ruske subvencije mnogo niže u odnosu na evropske.

György Schöpflin, član Evropskog parlamenta, istakao je da trenutno preovladava vakuum moći na Zapadnom Balkanu.

Milica Kovačević, predsjednica Centra za demokratsku tranziciju iz CG, kazala da je EU za zemlje Zapadnog Balkana jedina dobra alternative i garancija očuvanja stabilnosti i nastavka demokratizacije regiona.

Kovačević smatra i da zastoj integracija može da ugrozi započete procese.