Biće više poslanika prilikom odlučivanja

Odluku o pridruživanju NATO-u treba donijeti u Skupštini, rekao je ministar odbrane Predrag Bošković, ocjenjujući da je parlament legitiman dok ima kvorum, a da će u njemu biti više poslanika kad se bude odlučivalo o članstvu Crne Gore u tom savezu.

On je, na građanskom satu u CDT-ovom Info centru, komentarišući posljednje rezultate istraživanja javnog mnjenja, rekao da je zadovoljan što podrška članstvu u Alijansi nakon svih dešavanja tokom i poslije izbornog dana, ne opada nego raste.

„Ima i 20 odsto neopredijeljenjih. Ako bi se krenulo u priču o referendumu, mislim da bi to škodilo crnogorskom društvu, opteretilo ga i povećalo strasti. O odluci za članstvo u NATO treba da se glasa u parlamentu. I sami izbori dovode do porasta tenzija, a kamoli ovo pitanje“, kazao je Bošković.

Upitan može li ovakav parlament u kojem nema opozicije da donese takvu odluku, on je rekao da je parlament legitiman dok god ima kvorum.

„Kad bude donošena odluka o tome, mislim da će parlament imati veći broj poslanika. Izbori su od svih međunarodnih organizacija ocjenjeni kao i najbolji u modernoj crnogorskoj istoriji. Legitimitet je zagarantovan“, kazao je Bošković.

Kako je dodao, neko nezadovoljan rezultatom, odlučio je da bojkotuje rad, što je dio političke igre i previranja. „Nadam se da će taj parlament u dogledno vrijeme biti u punom sastavu“.

CG vojnici na stranim ratištima

Na pitanje šta znače izmjene Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore (VCG) u međunarodnim snagama, a kojima se definiše slanje vojske u NATO misije koje će nakon učlanjenja Crne Gore u NATO biti obavezno, Bošković je odgovorio da Crna Gora ulazi u Alijansu zbog sistema kolektivne zaštite.

„Moramo biti otvoreni za integracije, ako hoćemo u NATO, moramo da se ponašamo po tim pravilima. Parlament može da odluči o tome da li će crnogorske snage biti upotrijebljene na destinacijama van Crne Gore“, kazao je on.

Ako, kako je rekao, Crna Gora hoće da računa na pomoć, ne moraju biti samo ratna dešavanja u pitanju, već i vanredne situacije, mora i pružiti pomoć. „Ne vidim ništa sporno u tome. Mislim da će parlament izglasati ove izmjene zakona“.

Bošković je kazao i da je crnogorska vojska brojčano mala, u odnosu na neke druge u regionu, a kamoli u svijetu, ali da je prošla sve inspekcije NATO struktura, zadovoljila standarde da bi Crna Gora mogla da uđe u evroatlantsku priču.

„VCG je sposobna i spremna na sve zadatke“, rekao je on, dodajući da je naredne godine planirana izrada novog zakona o vojsci.

Bošković je, kad je u pitanju ratifikacija Protokola o pristupanju Crne Gore Alijansi, rekao da je ratifikacija brža nego što su očekivali.

„Do sad je ratifikovalo 20-ak članica, pet ili šest se očekuje u januaru, a ostale do marta. U Senatu Sjedinjenih Američkih Država postoji ogromna većina za ratifikaciju, veća nego u nekim evropskim zemljama koje su ratifikovale“, naveo je ministar.

Bolja komunikacija sa građanima

Govoreći o dešavanjima na dan izbora, Bošković je rekao da je Crna Gora najviše napredovala u regionu, da ima jake instutucije koje su to pokazale i u toku kampanje, i u toku i nakon izbornog dana.

„Očekujem da će se to pitanje riješiti kroz institucije sistema“, dodao je on.

Upitan da li će Ministarstvo odbrane povećati transparentnost, Bošković je kazao da je to bitno da građani znaju da to nije samo priča o vojsci, već od interesa za sve građane, navodeći da će pokušati da naprave bolju komunikaciju nego što je dosad bila.