Predložite šta nedostaje gradu

Glavni grad je tokom 2016. godine realizovao ili djelimično realizovao skoro polovinu predloga za uređenje zajednice koje su dostavili građani Podgorice u okviru inicijative “Tvoj grad, tvoj novac, tvoj izbor”, a CDT poziva građane da im jave da li su zadovoljni kvalitetom urađenog.

CDT je prošle godine na javnim tribinama u mjesnim zajednicama i na društvenim mrežama prikupio oko 80 predloge građana o tome kako bi trebalo trošiti novac iz lokalnog budžeta.

Iz dopisa koji je Glavni grad dostavio CDT-u, može se zaključiti da su lokalne institucije i preduzeća realizovali i djelimično realizovali 36 predloga.

Ova lokalna samouprava u dopisu je navela da je na osnovu predloga građana u mjesnoj zajednici 13. jul uređeno dječje igralište kod restorana ‘Leonardo’ u ulici Svetozara Marković, kao i rasvijeta iza marketa “Voli” i oko kancelarije mjesne zajednice.

Uređen je park sa igralištem na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog 48.

Oni navode i da su u mjesnoj zajednici 01.maj na predlog građana postavljene kante za smeće, dok je u Bloku 5 uređena elektroinstalacija i javna rasvjeta u svim ulicama.

Prema informacijama iz Glavnog grada, u naselju Stari Aerodrom uređeno je dječje igralište na uglu Cvijetne ulice i ulice Miloša Obilića, a izrađena je i ulična rasvjeta u ulici Hajduk Veljka i u Bohinjskoj.

Na predlog građana da se redovnije čiste ulice i zajedničke površine u ovoj mjesnoj zajednici, iz Glavnog grada su odgovorili da služba “Čistoće” svakodnevno, u tri smjene, prazne posude na javnim površinama i uklanja deponovani otpad pored posuda dva do tri puta nedjeljno, dok se ulice manuelno održavaju svakodnevno.

Glavni grad je na predlog građana da se cijelo naselje obuhvati gradskim prevozom, saopštio da je promijenjena trasa gradske linije L-7 “Stari Aerodrom-Blok VI-Blok IX”.

Takođe, naveli su da su postavili „ležeće policajce“ u ulici Veljka Vlahovića, kao i da su uredili rasvjetu i saobraćajnu signalizaciju kod OŠ „Pavle Rovinski“, te da su rekonstruisali javnu rasvjetu u ulici Radovana Zogovića.

Više detalja pogledajte u dopisu Glavnog grada: 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

CDT će i ove godine organizovati javnu tribinu na kojoj će informisati građane o procesu kreiranja budžeta i omogućiti im da daju predloge kako bi sredstva Glavnog grada trebalo usmjeriti u 2017. godini.

Aktivnosti ovog tipa su poznate pod nazivom “participativno budžetiranje” i riječ je o procesu koji direktno uključuje građane u donošenje odluka o prioritetima za izgradnju kvalitetnijih uslova života u lokalnoj zajednici.

Osim što doprinosi osjećaju zajedničkog vlasništva, on stvara i partnerski odnos građana, lokalne administracije i odbornika za koje su ti građani glasali.

Inicijative ovog tipa podižu transparentnost rada lokalne uprave, ali i povećavaju povjerenje građana u politiku. “Participativno budžetiranje” kao način ili stil komunikacije građana i lokalnih vlasti nije novitet u svijetu.

Ono se sprovodi u Torontu, San Francisku, Sevilji, ali i u nekim gradovima regiona

Tribina će se održati u ponedjeljak, 28. novembra, u 17:30h, u CDT-ovom Info centru (Rimski trg 10).

Građani predloge (kao i fotografije lokacija) mogu dostaviti putem CDT-ove Fejsbuk i Tviter stranice, e-maila: [email protected] ili pozivom na broj 020234522.