Night exercise


Šta CG može naučiti od Slovenije

Ako država želi da slijedi zapadni sistem vrijednosti, ne može preskočiti NATO na putu ka EU jer je ova Alijansa most na tom putu, poručeno je na tribinama „NATO iz regionalnog ugla: iskustva Srbije i Slovenije“.

Tribine je u opštinama Herceg Novi i Tivat organizovao CDT u saradnji sa Evroatlantskom inicijativom iz Beograda, a uz podršku Komunikacionog tima Savjeta za članstvu u NATO, Odjeljenja za javnu diplomatiju NATO-a i Balkanskog fonda za demokratiju.

Pukovnik Anton Tunja iz Sloveniji kazao je da se u NATO ne ulazi iz ljubavi već iz interesa, kao i da država mora imati interes da uđe u NATO.

„Potpora civilnom stanovništvu nije izvorna NATO funkcija. To se počelo kasnije razvijati. Mi smo tu u prednosti jer smo mi tu uvijek morali biti spremni“, kazao je Tunja i dodao da kada se bilo što dogodi u Crnoj Gori može uvijek računati na pomoć iz regiona.

On je naveo primjer Slovenije koja nije imala dovoljno kapaciteta za prijem izbjeglica i kazao da je za pomoć zamolila NATO i sve je odmah dobila.

Tunja je naglasio da se društveni proizvod nijedne države se nije snizio ulaskom u NATO već porastao, tako i u Sloveniji.

CG već ispunila uslove

Na pitanje da li je Crna Gora ispunila sve uslove za ulazak u NATO, on je kazao: „Kad ste dobili poziv, ispunili ste uslove. To je gotovo jer su sve države već glasale da uđete u NATO“.

Govoreći o izgradnji baza u državama članicama Alijanse, Tunja je kazao da ni u jednom dokumentu ne postoji klauzula da neka država mora imati bazu:

„U Sloveniji nikad niko nije zahtijevo nijednu bazu. Ako Slovenija ne dozvoli, ne može uploviti nijedan vojni NATO brod. Isto važi za sve ostale članice“, kazao je Tunja, dok je vojni analitičar iz Srbije Aleksandar Radić rekao da „kada nekoj velikoj zemlji treba vojna baza tada su male zemlje izložene pritiscim“.

„Ali to bi se dogodilo i sa NATO- om i bez njega“, dodao je Radić.

On smatra da se države moraju koncentrisani na to da stvore mehanizme saradnje kako bi mogle pomoći u svakodnevnim situacijama i prirodnim katastrofama.

„Na Zapadu postoje veći kapaciteti i finansijske mogućnosti, tako da treba iskoristiti te mehanizme“, Radić.

On smatra da Srbija čini sve da pokaže da je partner NATO a, ali da izbjegne negativan stav javnog mnjenja.

„Srpska neutralnost je samo fraza o neutralnosti, jer Srbija nema kapacitete za to“, dodao je on.

Na tribini u Herceg Novom glavna opštinska administratorka Dobrila Šakotić kazala je da bez obzira na veličinu stepen razvijenosti CG je neizbježan faktor stabilnosti:

„Uvjerena sam da je put razmjene iskustava i dobre prakse važan put ka evropskim i evroatlantskim integracijama“.

Eh, da nema vojnih saveza

Predstavnik HGI-a Adrijan Vuksanović na tribini u Tivtu kazao je da najviše voljeli kad vojnih saveza ne bi bilo, ali i da su oni neophodni.

„Pošto se HGI bavi realnošću vidi CG u NATO-u. Naše za NATO nije protiv bilo koga, već naše za za CG“, kazao je Vuksanović.

On je kazao da je njegova partija uvjerena da će CG postati članica NATO-a u prvoj polovini 2017. godine, kao i da će Srbija biti jednog dana članica Alijanse.

Na pitanje da li u parlamentu postoji većina za ulazak u NATO, Vuksanović je kazao:

„U parlamentu postoji većina za donošenje odluke o ulasku u NATO. Imamo 42 poslanika koja bi digla, ali ne treba zaboraviti da nemamo opoziciju u parlamentu u kojoj imamo partije koje su za NATO čak i jedna članica DF-a“.