Obaveze poslije izbora zaboravili

Polovina crnogorskih opština i četiri ministarstva prekršili su Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja jer nakon izbora nijesu nastavili da objavljuju podatke o potrošnji novca iz budžeta.

Organi vlasti su obavezni da analitičke kartice objavljuju sedmodnevno od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i mjesec dana nakon održavanja izbora.

Objavljivanje analitičkih kartica je izuzetno važno kako bi se utvrdilo koliko institucije i opštine mjesečno troše novca iz budžeta, kao i da li sredstva troše namjenski i u skladu sa zakonom.

CDT smatra da je ovo primjer neodgovornog odnosa opštine i institucija prema ispunjavanju zakonskih obaveza, te da ne trebaju čuditi ocjene da se zakoni u CG dosljedno ne sprovode.

Zato pozivamo Agenciju za sprječavanje korupcije da hitno reaguje i sankcioniše nedosljednju primjenu Zakona.

Ko nije objavio podatke?

Istraživački tim CDT-a je nakon sprovednog montoringa utvrdio da analitičke kartice za period od 07. do 13. novembra nijesu objavili: Ministarstvo finansija, Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo zdravlja, kao ni Zavod za metrologiju.

Obavezne informacije o potrošnji nijesu objavile ni opštine Pljevlja, Kotor, Tivat, Herceg Novi, Rožaje, Budva, Petnjica, Cetinje, Plav i Kolašin.

Institucije i opštine u izbornom periodu su nedosljedno ispunjavale zakonske obaveze, pa je i broj onih koje su objavljivale obavezne podatke varirao od raspisivanja do održavanja izbora.

Objavljivanje podataka i dostupnost podataka za institucije koje nemaju internet stranice poput Uprave za ugljovodinike i opštinu Gusinje ostalo je nerješeno.

CDT poziva Agenciju za sprječavanje korupcije da hitno reaguje i sankcioniše kršenje Zakona.

Takođe, podsjećamo javnost da neobjavljivanje informacija o potrošnji novca iz budžeta u izbornom periodu, ali i periodu nakon izbora, ostavlja prostor za sumnje da se sredstva nenamjenski troše i zloupotrebljavaju u partijske svrhe.