Slobodni izbori zavise od hrabrosti pojedinca

Predsjednik Skupštine Darko Pajović je poručio da će predostojeći izbori biti daleko više fer i demokratski u odnosu na 2012. godinu.

On je, gostujući u CDT-ovom Info centru u okviru kampanje Glasaj slobodno, kazao da treba biti svjestan činjenice da nećemo imati idealne izbore, ali da je učinjen ogromni demokratski iskorak.

„Skupština je donijela cijeli set zakona koji su imali za cilj povratak povjerenja u izborni proces“.

Pajović je kazao da je povod za to bila afera Snimak, kao i podrška Vladi koja je otvorila mogućnost da opozicija postane dio vlasti posle 27 godina.

„Uslovnom podrškom Vladi smo stvorili mogućnost da opozocija preuzme mjesta koja su najčešće kritikovana kao mjesta zloupotreba u izborne svrhe“, kazao je on.

Dodao je da je opozicija imala veliku šansu da u ovom periodu uredi sve one stvari na koje opominje 27 godina, te da će izbori pokazati koliko su uspjeli u tome.

Pajović je kazao da ne možemo očekivati da jedna institucija sama riješi sve probleme izbornog procesa, te da je potrebno zbirno djelovanje institucija i manje politikanstva.

„Ukoliko znamo da dolaze ogromne količine novca koje su date određenim političkim strukturama, onda tu ima posla za tužioca“, rekao je Pajović podsjećajući i da je na čelu minsitarstva finansija opozicioni ministar.

Na pitanje o spremnosti biračkog spiska, Pajović je kazao da pitanje potpisivanja ne može biti tema 10 dana pred izbore, te da je bilo dovoljno vremena i prostora da se birački spisak uredi.

Pajović je poručio da svi treba da izađu na izbore, jer tim glasovima odlučuju o svojoj i budućnosti svoje zemlje.

„Samo od vaše hrabrosti zavisli da li će izbori biti der i demokratski. Slobodan pojedinac odlučuje kakva će biti budućnost ove zemlje“.