Pridruži se i ti!

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) danas je pokrenuo svoj Viber Javni čet (Public Chat) “CDT – Izbori 2016” kao novi kanal za informisanje građana i diskutovanje o svim važnim temama za predstojeće izbore – prvi ovog tipa u regionu centralne i jugoistočne Evrope na ovoj vodećoj globalnoj aplikaciji za razmjenu poruka.

Svi građani CG koji koriste Viber, imaće priliku da putem praćenja ekskluzivnog sadržaja na Javnom četu uživo, budu “u žiži” političkih i ekonomskih debata u kojima će učestvovati vodeći politički akteri, predstavnici državnih institucija, analitičari i medijski komentatori.

Uz to, CDT će na svom Viber Javnom četu  uživo izvještavati građane o svim važnim aspektima izbornog procesa, upućivati ih na releventne adrese nadležne za izborna pitanja, i omogućiti im da brzo i jednostavno dobiju informacije o odzivu birača i rezultatima izbora.

Podgorica,13.05.2014 CDT Koprivica Foto Savo Prelevic

“Bili smo prva organizacija na svijetu koja je koristila sms za izvještavanje sa biračkih mjesta, pa nas je ova prilika da nastavimo uvođenje inovacije na polju praćenja izbora veoma obradovala”, kazao je direktor CDT-a Dragan Koprivica.

Koprivica je kazao da je sada dovoljno da građani sa svojih pametnih telefona kliknu na http://chats.viber.com/cdt-izbori2016 i moći će da prate Public Chat.

Nova dimenzija dijaloga

“Uzimajući u obzir jednu od najvećih pozitivnih statistika u svijetu – prema kojoj je procenat aktivnih dnevnih korisnika Vibera u odnosu na broj korisnika pametnih telefona u Crnoj Gori u visokih 90 odsto, Viber je odlužio da podrži CDT i njegov sveobuhvatan i detaljno urađen koncept za javnu diskusiju”, kazao je Atanas Rajkov, direktor za globalna partnerstva u telekom industriji i generalni direktor Vibera za regiju Centralne i Istočne Evrope.

Rajkov je ocijenio da su sigurni da će ovaj Public Chat na najbolji mogući način doprinijeti predstavljanju nove dimenzije transparentnog, otvorenog, tolerantnog i argumentovanog dijaloga između vodećih stručnjaka, aktivista i medijskih radnika o aktuelnim temama vezanim za izbore i budućnost Crne Gore.

Iako na Viber političke debate u CG gledaju kao na probnu fazu, iz ove kompanije vjeruju da će organizacioni pristup i način na koji će se debata realizovati težiti univerzalnom cilju – promovisanju argumentovanog, tolerantnog i zanimljivog dijaloga.

atanas rajkov

“Na ovaj način u ‘političku arenu’ se uvode novi standardi parlamentarnog i javnog diskursa”, kazao je Rajkov.

Prije Crne Gore, Viber je političke rasprave podržao za izbore u Izraelu, na Filipinima i u Americi – gdje sa uvaženim medijskim izdanjem „Hafington Post“ kreirao zanimljive stikere koji duhovito predstavljaju vodeće političare i javne ličnosti SAD-a i čitaoce vode na praćenje javne i stručne debate o izborima na njegovom Javnom četu.

Ova svjetski popularna aplikacija je prisutna kroz razne projekte u osam zemalja našeg regiona, u kojima je ostvarila saradnju sa vodećim medijskim kućama na konceptu unapređenja komunikacije o zanimljivim i inspirativnim temama kao što su kultura, sport, zabava, gastronomija, turizam, umjetnost i pružanje kreativnih usluga.

veliki-gif-za-fb-i-instagram

Koprivica je podsjetio da je kvalitetno informisanje i edukacija građana o izbornim pitanjima u kampanji izuzetno važna kako bi samostalno i bez pritiska donijeli odluku da li će i za koga glasati na izborima.

“Cilj nam je i da uvedemo novi stil političke debate koja se bazira na argumentima, kao i da to svojim komentarima proprate stručnjaci koji poznaju oblasti o kojima se raspravlja”, kazao je Koprivica i dodao da će pozvati neke medijske kuće da budu dio ove inicijative.

I Viber očekuje da će ova inicijativa naići na pozitivan odgovor javnosti i ključnih aktera.

“Nadamo se da će se pozitivna iskustva iz Crne Gore primjeniti i u drugim djelovima svijeta – naše aktivnosti u vašoj zemlji su pozitivan presedan za moguće slične buduće inicijative”, zaključio je Rajkov.