Ne objavljuju socijalna davanja

Dio opština i institucija nijesu objavile izvode iz trezora i analitičke kartice o potrošnji sredstava iz budžetske rezerve, čime su prekršile Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Pored obaveze objavljivanja analitičkih kartica i putnih naloga, Ministarstvo finansija i lokalne samouprave imaju obavezu da od dana raspisivanja izbora petnaestodnevno objavljuju izvode iz trezora i analitičke kartice o potrošnji iz budžetske rezerve.

CDT je, nakon isteka sinoćnjeg roka, pretraživao internet stranice Ministarstva finansija, Ministarstva socijalnog rada i staranja i 23 opštine i provjeravao da li su objavljeni obavezni petnaestodnevni izvještaji.

Istraživački tim CDT-a detaljno je provjerio veb sajtove ministarstava i opština kroz pretragu vijesti, rubrika, banera i upisivanjem ključnih riječi u pretraživač. Utvrđeno je da je izvode iz lokalnog trezora i analitičke kartice o potrošnji iz budžetske rezerve nijesu objavile opštine Budva i Plav, kao ni opština Rožaje zbog kvara servera.

S druge strane, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i lokalne samouprave od dana raspisivanja izbora imaju obavezu da petnaestodnevno objavljuju podataka o korisnicima socijalne pomoći.

Međutim, Ministarstvo je na svom veb sajtu navelo da “objavljuje informaciju da za period od 27. jula do 10. avgusta nije vršeno prikupljanje i obrada podataka o iznosu i broju korisnika, kao i vrstama i primaocima svih oblika socijalne pomoći.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Na sajtu nije naveden razlog zbog kojeg nijesu prikupljali i obrađivali podatke.[/pullquote]

Ovu obavezu nijesu ispunile ni opštine Herceg Novi, Rožaje, Ulcinj, Plav.

Iako je moguće da u nekim opštinama nije bilo izdvajanja za socijalna davanja i potrošnje iz budžetske rezerve, to nije navedeno.

U odnosu na prethodni period, kada je tim CDT-a provjeravao poštovanje ovih zakonskih obaveza, značajno se povećao broj institucija i opština koje objavljuju obavezne podatke.