Neki i dalje krše Zakon

Dio institucija i lokalnih samouprava i dalje u propisanom roku ne objavljuje obavezne podatke o potrošnji javnih sredstava u predizbornom periodu, čime krše Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

CDT je, nakon isteka sinoćnjeg roka, pretraživao internet stranice:

  • 38 institucija (Skupština, Generalni sekretarijat Vlade, Predsjednik, ministarstva, samostalni organi uprave)
  • 23 opštine
  • 13 privrednih društava (sa najvećim obrtom/brojem zaposlenih) čiji je osnivač i/ili vlasnik država

i provjeravao da li su objavljeni podaci o putnim nalozima i analitičke kartice o potrošnji.

Istraživački tim CDT-a detaljno je provjerio veb sajtove institucija, opština i ovih preduzeća kroz pretragu vijesti, rubrika, banera i upisivanjem ključnih riječi u pretraživač.

Ove institucije i opštine imaju zakonsku obavezu da od dana raspisivanja izbora sedmodnevno na veb stranicama objavljuju putne naloge i analitičke kartice, dok su privredna društva dužna da u istom periodu objavljuju izdate putne naloge.

U četvrtoj sedmici od uvođenja ove obaveze smanjio se broj institucija/opština/preduzeća koje ne objavljuju tražene podatke, ali stanje i dalje nije zadovoljavajuće kada je u pitanju objavljivanje analitičkih kartica na veb stranicama opština.

Ko ne objavljuje putne naloge?

CDT je utvrdio da putne naloge nijesu objavila:

  • dva ministarstva (Ministarstvo kulture i Ministarstvo poljoprivrede)
  • tri samostalna organa uprave (Državni arhiv, Uprava za javne nabavke, Uprava za mlade i sport)
  • dvije opštine (Budva i Ulcinj)

Iako je moguće da neki organi u ovom periodu nijesu izdavali putne naloge, to na svojim veb stranicama nijesu naveli.

Takođe, još uvijek nije riješeno pitanje objavljivanje podataka za Opštinu Gusinje i Upravu za ugljovodonike, koje nemaju veb stranicu.

Od 13 privrednih društava (Aerodromi CG, Elektroprivreda CG, Plantaže, Morsko dobro, Montenegro Airlines, Željeznička infrastruktura, Pošta CG, Željeznički prevoz, Nacionalni parkovi, Rudnik uglja, Luka Bar, Montenegro Bonus, Crnogorski elektroprenosi sistem), čije smo sajtove pretraživali, putne naloge nijesu objavili Morsko dobro, Nacionalni parkovi i Luka Bar.

Sva ministarstva objavila kartice

Analitičke kartice nijesu objavila:

  • Tri samostalna organa uprave (Državni arhiv, Agencija za zaštitu životne sredine, Uprava za mlade i sport
  • Pet opština (Andrijevica, Herceg Novi, Rožaje – uz napomenu da ne radi server trezora, Budva, Plav)

CDT će i ove sedmice Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) podnijeti prigovore protiv instutucija koje ne poštuju rokove i obavezu objavljivanja.

Podsjećamo da je zaprijećena prekršajna sankcija za pravno lice koje ne objavljuje putne naloge od 5.000 do 20.000 eura, a od 200 do 2.000 eura za odgovorno lice u državnom organu koji u propisanim rokovima ne objavljuje analitičke kartice.

CDT naglašava da nepoštovanjem zakona, institucije, opštine i preduzeća otvaraju prostor za sumnje u zloupotrebe državnih resursa tokom izborne kampanje i dodatno urušavaju povjerenje u izborni proces.