DIK uvažila argumente CDT-a

Državna izborna komisija (DIK) je na današnjoj sjednici uvažila argumente CDT-a protiv ograničenja prava posmatrača, koje smo predsjedniku i članicama i članovima DIK dostavili prošle sedmice u formi otvorenog pisma.

Većina članica i članova DIK se decidno izjasnila da intencija spornih djelova sadržaja ovlašćenja za posmatrače nije bila ograničavanje prava posmatračima izbora.

DIK je sporno rješenje zamijenila novim, kojim se ovlašćenim posmatračima izbora dozvoljava ne samo prisustvo sjednicama izbornih komisija, već i posmatranje drugih radnji važnih za izborni proces.

Takođe, na sjednici DIKe je zaključeno da će DIK izdati posebnu instrukciju opštinskim izbornim komisijama i biračkim odborima, iz koje će biti jasno da se ograničavanje broja posmatrača na biračkim mjestima iz jedne organizacije na jedno lice ne odnosi na mobilne timove koji obilaze biračka mjesta, već samo na „stacionarne“ posmatrače, koji kontinuirano borave na biračkom mjestu.

Ovim prestaje potreba za kontrolnim saslušanjem DIK od strane Odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, o čemu je CDT obavijestio Odbor.

Zahvaljujemo se svima koji su podržali našu inicijativu, i na taj način doprinijeli zaštiti našeg prava na posmatranje izbora!