Izbjegavaju da kontrolišu izbore

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) očekuje da će Skupština sjutra formiranjem Odbora za praćenje sprovođenja izbornih zakona konačno preuzeti kontrolu ulogu koje se do sada očito odricala.

Od kraja 2014. godine Skupština odugovlači sa formiranjem Odbora za praćenje sprovođenja izbornih zakona, a makar jedan dan će zakasniti sa osnivanjem Medijskog odbora.

Za to vrijeme većina institucija, opština i državnih preduzeća nije ispunila zakonske obaveze i prekršila je Zakon na početku izbornog perioda.

Takođe, informacije o potrošnji javnih sredstava je trebalo da dostave skupštinskom Odboru za praćenje sprovođenja izbornih zakona, ali to tijelo nije formirano.

Takvi propust se institucijama očito mogu tolerisati jer s druge strane imaju Parlament koji skoro dvije godine ne može da formira tijelo koje će pratiti kako se sprovodi izborni zakon.

Dodatno, poslanici su proteklih mjeseci potvrdili da su im međusobne uvrede i incidenti u plenumu važniji od ispunjavanja zakonskih obaveza.

CDT podsjeća članove Parlamenta da sva kašnjenja u ispunjavanju zakonskih obaveza dovode u pitanje zakonitost izbornog procesa i dodatno urušavaju povjerenje u izbore.

Takođe, podsjeća javnost da je Agencija za sprječavanje korupcije u obavezi da danas usvoji i objavi Plan aktivnosti koje će sprovoditi tokom izborne kampanje.