DIK hitno da unaprijedi transparentnost

Državna izborna komisija (DIK) i opštinske izborne komisije (OIK) do parlamentarnih izbora moraju drastično da unaprijede transparentnost i ažurnost objavljivanja podataka o njihovom radu.

Transparentnost organa koji sprovode izbore predstavlja jedan od temeljnih postulata fer i demokratskih izbora.

Sajt nepregledan, bez informacija 

DIK u najhitnijem roku mora tehnički da unaprijedi i da ažurira cjelokupni sadržaj svoje veb stranice.

Veb sajt DIK-e je nepregledan i nema elementarnih tehničkih mogućnosti za korišćenje.

Ne sadrži osnovne informacije koje se tiče njenog rada i izbornog procesa, kao ni informacije koje je po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama u obavezi da objavljuje.

DIK,

DIK na veb sajtu ne najavljuje termine sjednica, niti usvojene zapisnike iz kojih se može utvrditi tok i važne informacije sa prethodne sjednice.

Takođe, na sajtu nedostaju neki od najvažnijih dokumenata poput novog Poslovnika o radu, podaci o načinu interne organizacije DIK-e.

Na sajtu ovog krovnog organa za sprovođenje izbora se ne mogu naći ni linkovi ili podaci o sajtovima opštinskih izbornih komisija, kao ni o sastavu opštinskih izbornih komisija i biračkih odbora.

Stariji podaci na veb stranici nijesu arhivirani na način koji propisuju principi dobrog upravljanja.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Na sajtu ne funkcioniše ni pretraga, pa je do tih podataka teško doći.[/pullquote]

DIK ne objavljuje ni informacije koje su obavezne po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama kao što su programi i planovi rada, spisak državnih službenika i namještenika, spisak zarada javnih funkcionera, kao ni pojedinačne akte i ugovore o trošenju sredstava iz budžeta

Izborna komisija do parlamentarnih izbora na sajtu mora objaviti spisak članova biračkih odbora jer standardi transparentnosti izbora propisuju da imena članova izborne administracije moraju biti dostupni javnosti.

Opštinske izborne komisije (OIK)

Zakon obavezuje i opštinske izborne komisije da imaju veb stranice i da na njima objavljuje sve akte i podatke od značaja za sprovođenje izbora, kao i privremene i konačne rezultate glasanja na svakom biračkom mjestu.

CDT je jednostavnom pretragom sajta utvrdio da:

  • sedam OIK nema nikakvu web stranicu (Žabljak, Rožaje, Ulcinj, Cetinje, Andrijevica, Petnjica, Gusinje)
  • samo tri OIK imaju svoju stranicu
  • ostalih 13 ima neku vrstu prezentacije u okviru sajta opštine

Kvalitet sajtova OIK varira od onih koje nemaju nijednu informaciju do onih koje u najvećoj mjeri ispunjavaju zakonske obaveze.

S obzirom na to da je DIK organ koji stara o jedinstvenoj primjeni izbornog zakona, dužna je da propiše obavezan sadržaj koje OIK moraju imati na veb stranici  i da se postaraju da opštinske izborne komisije poštuju zakonske propise.

Posebno jer je postojeće stanje apsolutno neprihvatljivo sa stanovišta transparentnosti.