UK podržava NATO članstvo CG

Ujedinjeno Kraljevstvo UK snažno podržava članstvo Crne Gore u NATO-u, poručio je direktor za međunarodnu bezbjednosnu politiku u britanskom Ministarstvu odbrane Nick Gurr, dodajući da je u taj savez dobrodošla svaka država koja će doprinijeti boljoj bezbjednosti. 

Gurr je u CDT-ovom Info centru govorio o NATO politici otvorenih vrata i poručio je da Crna Gora primjer i simbol toga da je politika otvorenih vrata živa.

“Kada je politika otvorenih vrata u pitanju, nijedna zemlja van NATO-a ne može uticati na proširenje saveza. Vrata NATO-a ostaju otvorena za one koji ispunjavaju njegove ciljeve”, poručio je Gurr.

On je podsjetio da zemlje članice NATO-a moraju da izdvajaju dva odsto od BDP-a za odbranu, kao i 20 odsto odbrambenih kapaciteta za potrebe saveza.

“NATO donosi mnoge prednosti kolektivna bezbjednost, ali članice moraju ispunjavati obaveze. A to je odgovarajuće odvajanje za odbranu od BDP-a”, dodao je Gurr.

On smatra da pitanje proširenja neće biti glavna tema samita u Varšavi.

“NATO nikada nije primorao nekoga da mu se priključi, niko nije bio natjeran da postane član, to je savez koji se bavi odbranom i ne prijeti nikome, postavlja veoma visoko ljestvicu za ispunjavanje kriterijuma za nove članice, kao i ratifikaciju od svih ostalih 28 članica”, naveo je Gurr.

On je dodao da NATO vrata ostaju otvorena za zemlje poput Crne Gore, koje su spremne da ispune svoje obaveze.

13164392_1070135366390401_8609900177281629729_n

Države se moraju prilagođavati 

Nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević kazao je da države koje žele da postanu članice NATO-a moraju da prilagode svoje aktivnosti promijenjenim okolnostima.

“Možda vrata NATO-a nijesu širom otvorena, ali jesu otvorena, i treba samo da pronađemo način da kroz njih prođemo”, kazao je Garčević.

On je poručio da će Crna Gora nastaviti da sprovodi reforme sa fokusom na vladavinu prava i podršku javnog mnjenja, i da će proces ratifikacije ići svojim tokom.