CDT na biralištima u Tivtu

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) će sa 39 akreditovanih posmatrača na svim biračkim mjestima pratiti tok izbornog dana i prebrojavanje glasova na lokalnim izborima u Tivtu 17. aprila.

Direktor CDT-a Dragan Koprivica je na pres konferenciji kazao da će njihovi mobilni timovi posmatrati i okruženja biračkih mjesta i provjeravati da li se kompletan izborni proces odvija u skladu sa zakonom

“Podatke o odzivu birača, dešavanjima na biračkim mjestima, rezultatima izbora i eventualnim kršenjima izborne procedure saopštavaćemo javnosti putem našeg veb portala www.cdtmn.org i preko naših naloga na Twiteru i Facebooku”, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, ovaj način će omogućiti da svi mediji, partije i zainteresovane strane dobiju podatke istovremeno i ravnopravno:

“CDT ostaje otvoren za svaki vid komunikacije sa medijskim kućama i ovim putem ih molimo da nas blagovremeno kontaktiraju kako bi precizirali sve modalitete saradnje u toku izbornog dana i nakon zatvaranja biračkih mjesta”.

Projekat praćenja lokalnih izbora u Tivtu CDT realizuje uz podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori.

tizer izbori-01

Tivćani glasaju na 19 biračkih mjesta

Na izborima u Tivtu pravo glasa ima 11.078 građana i građanki koji će svoje biračko pravo moći ostvariti na 19 biračkih mjesta.

Od toga će 13 birača svoje pravo glasa moći da iskoristi i na dva biračka mjesta u Kazneno-popravnom domu i Istražnom zatvoru u Podgorici.

“Izbori u Tivtu svojom važnošću prevazilaze lokalni okvir, budući da će se na njima po prvi put u potpunosti implementirati značajni noviteti u izbornom procesu”, kazao je Koprivica.

On je dodao da će u Tivtu po pravi put imati priliku da u praksi prati funkcionisanje sistema elektronske identifikacije birača, realizaciju odredbi zakona o glasanju van biračkog mjesta (glasanje putem pisma), dok izbore će realizovati birački odbori formirani na osnovu novih pravila.

“Apelujemo na Državnu izbornu komisiju (DIK), Opštinsku izbornu komisiju (OIK), biračke odbore (BO) i opunomoćene predstavnike izbornih lista da sa posebnom pažnjom i odgovornošću, a u skladu za zakonskim odredbama, do kraja sprovedu ovaj izborni proces”.

Koprivica je ocijenio da je OIK Tivat do sada bio transparentan i otvoren za saradnju i da su sve izborne radnje uradili u skladu sa zakonom.

Do sada nije bilo zvaničnih prigovora na tok izbornog procesa.

Građanima/kama Tivta se obećavaju radna mjesta 

Koprivica je kazao da se mogu čuti i brojne glasine da se građanima Tivta obećavaju zapošljavanja nakon izbora u zamjenu za glas na lokalnim izborima:

“Posao Agencije se ne završava danom izbora, i njihov je zadatak, da koristeći zakonska ovlašćenja, isprate ove slučajeve do kraja i procesuiraju sve eventualne zloupotrebe zapošljavanja povezane sa izborima”.

CDT je apelovao na sve aktere izbornog procesa da ulože maksimalne napore da izbori u Tivtu budu sprovedeni u skladu sa zakonima i dobrim praksama demokratskih izbora.

Takođe, poručeno im je da budu posvećeni i pažljivi i spriječe eventualne zloupotrebe, tenzije ili kršenja, bez obzira od koga oni dolazili.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]”Naši posmatrači će biti objektivni i nepristrasni i poštovaće zakonske odredbe i kodekse koji nas obavezuju”.[/pullquote]

U CDT-u priželjkuju “dosadan” izborni dan bez tenzija i kršenja, ali i poručuju svima koji planiraju da vrše protivzakonite radnje da su dobro pripremljeni i da će javnost i nadležne organe obavijestiti o svim takvim pokušajima.

“Građanke i građane Tivta podsjećamo na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju, te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor – da li će izaći na izbore i za koga će glasati”.

Sve oni koje smatraju da im je ovo pravo na bilo koji način ugroženo ohrabrujemo da o tome obavijeste nadležne državne organe, tužilaštvo i policiju, ili da neophodne informacije dostave CDT-u i na taj način hrabro brane svoja osnovna građanska prava.

“Osnov demokratije je volja građana i niko nema pravo da na bilo koji način ugrožava tu volju. Zato, Tivćanke i Tivćani, glasajte slobodno”, poručio je Koprivica.

Kampanja sa maturantima i studentima

Pored ovoga CDT od sjutra kreće sa realizacijom projekta “Prvi put biram” koji će sprovoditi u saradnji sa Ministrastvom prosvjete, a uz finansijsku podršku Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

“Krećemo, naravno, iz Tivta i do parlamentarnih izbora ćemo posjetiti 21 crnogorsku opštinu i sa 2000 maturanata razgovarati o proceduri glasanja i njihovom biračkom pravu”, kazao je on.

Takođe, CDT će informisati i hiljadu studenata o važnim aspektima izbornog procesa u šest opština.