AFIS preduslov za izbore u Tivtu

Lokalni izbori u Tivtu moraju biti održani uz korišćenje dogovorenog AFIS sistema, kojim se kontroliše ispravnost izdatih ličnih dokumenata i neutrališe mogućnost zloupotreba, poručio je izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Dragan Koprivica.

On je ocijenio da iskustva stečena na izborima u Tivtu moraju biti osnov za zakonito održavanje parlamentarnih izbora ove godine.

„CDT smatra da izbori u Tivtu moraju biti održani prije parlamentarnih izbora jer je to jedina prilika za sticanje neophodnog iskustva i praktičnog uvida u funkcionisanje novih procedura za elektronsku identifikaciju birača, glasanja van biračkog mjesta kao i drugih mehanizama kontrole koji su predviđeni novim zakonodavstvom“, rekao je Koprivica agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, neophodan preduslov za održavanje fer izbora u Tivtu, pored potpunog sprovođenja izbornog zakonodavstva, predstavlja i primjena AFIS sistema kojim se kontroliše ispravnost izdatih ličnih dokumenata i neutrališe mogućnost zloupotreba, odnosno duplikata.

„Sticanje iskustava prije parlamentarnih izbora i primjena AFIS sistema su neophodne aktivnosti da bismo imali fer uslove za izbore, ali su i dio političkog dogovora koji su, u toku rada radne grupe koja je pripremala izborno zakonodavstvo, napravile političke partije“, kazao je Koprivica.

Kako je rekao, termin tivatskih izbora mora biti određen u okviru tog dogovora.

„Ukoliko neki politički subjekt pokuša izigrati ovaj dogovor, bez obzira na opravdanje ili razloge, neminovno stavlja partijski interes ispred javnog“.

Iz CDT-a su apelovali na Ministarstvo unutrašnjih poslova da što prije da saopšti u kojoj je fazi nabavka i primjena AFIS sistema i kada se očekuje finalizacija te obaveze.

„Nakon njihovog izjašnjenja može ozbiljnije govoriti da li je izbore u Tivtu moguće održati 17. aprila, odnosno u zakazanom terminu, ili se mora naći ispravan zakonski modalitet za njihovo odlaganje“, zaključio je Koprivica.