Rasprava (Foto: Beli)


Usvojili neke predloge građana

Inicijativu kroz koju su građani Podgorice predlagali šta bi trebalo finansirati u njihovom gradu, trebalo bi da pokrenu i ostale lokalne samouprave, poručeno je na konferenciji “Tvoj grad, tvoj novac, tvoj izbor – Učešće građana u kreiranju budžeta” koju je organizovao CDT.

“Već smo ispunili 30 odsto prijedloga građana”, poručio je sekretar za finansije Glavnog grada Miomir Jakšić dodajući da su ostali zahtjevi u fazi planiranja.

On je kazao da ova inicijativa predstavlja šansu da se poveća stepen otvorenosti i odgovornosti prema građanima i pozvao ostale lokalne samouprave da se priduže.

 “Manje investicije poboljšavaju neposredni život građana, a tek nakon toga se može krenuti u veće infrastrukturne objekte poput saobraćajnica, zaobilaznica…”

Đorđije Brkuljan iz CDT-a je saopštio da je, osim učesnika rasprava u pet mjesnih zajednica Podgorice, oko stotinu ljudi učestvovalo u slanju prijedloga putem društvenih mreža.

“Kao rezultat ove ideje već je urađen određen broj konkretnih stvari – bolja rasvjeta, infrastruktura, zelene površine…”

On je objasnio da ovakva akcija doprinosi poboljšanju kvaliteta života građana, ali i povećanju njihovog povjerenja u rad lokalnih samouprava.

Kreiranje budžeta u regionu

Suzana Jašić iz NVO GONG je objasnila proces uključivanja građana u kreiranju budžeta u hrvatskom gradu Pazinu.

“Htjeli smo za početak da krenemo sa manjim gradom i otvorenom gradskom upravom. Dobili smo oko 130 prijedloga, što je dobar rezultat za grad koji ima manje od deset hiljada stanovnika.”

Ona je objasnila da se učešće građana i njihovo interesovanje za ovu inicijativu  povećalo  kada su vidjeli da grad usvaja njihove predloge.

“Uprkos tome, veliki broj gradova u Hrvatskoj je odbio da učestvuje u ovoj inicijativi”, kazala je Jašić.

Kalina Simić iz BIRNa iz Srbije je istakla značaj političke podrške za realizaciju ovakvih projekata.

“Inicijativu smo sproveli u deset gradova i pet opština Srbije. Zatim smo obučavali lokalne samouprave da samostalno sprovedu proces od početka do kraja, bez nas. To se pokazalo kao jako dobro”, kazala je ona.

Govoreći o spremnosti države da učini finansije transparentnim, Raša Nedeljkov u ime NVO CRTA iz Srbije je kazao da je problematično to što je 2001. godine posljednji put Skupština Srbije kontrolisala kako Vlada troši novac.

On je poručio da građani nemaju svijest o tome da treba da kontrolišu kako lokalne samouprave troše njihova sredstva.

Građani Podgorice koji su učestvovali u raspravi kazali su da Glavni grad mora biti transparentniji i da mora unaprijeđivati komunikaciju sa građanima na društvenim mrežama.