Kontrola glasanja putem pisma

CDT apeluje na Državnu izbornu komisiju (DIK) da koriguje predložena nova pravila o radu biračkih odbora u i pooštri kontrolu u dijelu koji se tiče glasanja putem pisma.

U skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika (član 85a), Pravilima o glasanju putem pisma (član 3) je (posredno) propisan izuzetak od elektronske identifikacije birača za birače koji glasaju putem pisma.

Naime, u ovim slučajevima ne vrši se elektronska identifikacija birača neposredno prije glasanja, već se vrši elektronska verifikacija ličnog dokumenta koji na biračko mjesto donese osoba ovlašćena od strane lica koje želi da glasa van biračkog mjesta.

Na ovaj način se povjerenicima biračkog odbora za glasanje putem pisma prepušta da vizuelno potvrde identitet birača, van biračkog mjesta, pred sami čin glasanja.

Podsjećamo da je elektronska identifikacija birača uvedena kao obavezni dio procedure glasanja upravo zbog sumnje da je bilo slučajeva da na izborima građani glasaju koristeći tuđe identifikacione dokumente. [pullquote align=”right” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Takođe, podsjećamo da se procedura glasanja putem pisma već duže od decenije problematizuje kao najsporniji dio procedure glasanja.[/pullquote]

Radi se o značajnom broju osoba koji je na prethodnim parlamentarnim izborima iznosio oko 15.000 birača, pa je jasno da taj broj može uticati na konačne rezultate izbora i da treba uvesti još jedan nivo kontrole.

Zato apelujemo na DIK-u da pojača kontrolu ovog segmenta glasanja na način što će propisati poseban obrazac koji će omogućiti da sva četiri povjerenika (iz različitih političkih partija) koji sprovode proceduru glasanja van biračkog mjesta svojim potpisom garantuju identitet osobe koja glasa putem pisma.

Na ovaj način bi se otklonile sumnje da je i pored uvođenja novog zakonodavstva moguće zloupotrijebiti glasanje putem pisma.

CDT će ove i druge primjedbe uputiti DIK-i na razmatranje.