Za dan vratili 16 pištolja

Građani su u srijedu, 9. decembra, okviru kampanje “Poštuj život, vrati oružje”, vratili 16 komada pištolja i pušaka i dvije bombe, dok je dan kasnije vraćeno sedam komada oružja.

Kako je “Danu” saopšteno iz MUP-u, od stupanja na snagu Zakona o oružju (19. marta) do danas, ukupno su vraćeno 482 komada oružja (različitih pištolja i pušaka), 118 eksplozivnih naprava, 245 djelova za oružje i 8.361 komad municije.

“Zakonom je definisano da je građanin dužan da preda policiji nelegalno oružje. U suprotnom, čini krivično djelo za koje je zaprijećena kazna zatvora”, navode iz MUP-a.

Građanin koji dobrovoljno preda ilegalno oružje neće snositi nikakve posledice.

“Dovoljno je samo da pozove, prijavi da želi da vrati oružje i da se o mjestu i vremenu predaje dogovori sa nadležnim službenicima. Veoma je važno istaći da građani oružje nikako ne donose sami “, navode iz MUP-a.

U cilju primjene zakona, Ministarstvo unutrašnjih poslova, UNDP, Misija OEBS-a u Podgorici i Centar za demokratsku tranziciju (CDT), uz podršku EU i Ambasade SR Njemačke u Crnoj Gori, sprovode kampanju “Poštuj život, vrati oružje”.

Ciljevi kampanje su jačanje svijesti o štetnosti posjedovanja nelegalnog oružja, smanjenje broja nelegalnog oružja u posjedu građanja i njihovo informisanje o novinama u zakonu.