Foto: Beli


Napredovali, ali to nije dovoljno

Institucije su napredovale u objavljivanju informacija propisanih Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, ali je to daleko od poželjnog nivoa, poručeno je na konferenciji “Slobodnim pristupom informacijama do otvorenih institucija” koju je organizovao CDT uz podršku Ambasade Velike Britanije.

Direktor CDT-a Dragan Koprivica kazao je da je istraživanje CDT-a pokazalo da:

  • Skupština objavljuje 100 odsto potrebnih informacija
  • tužilaštva 99 odsto
  • Generalni sekretarijat Vlade 92 odsto
  • ministarstva 81 odsto
  • samostalni organe uprave objavljuju 42 odsto
  • organi u sastavu ministarstava 26 odsto
  • Univerzitet samo 21 odsto

“Sadašnje stanje nam govori daje neophodna dodatna edukacija i promocija ovog zakona, ali i intenziviranje kaznene politike u ovoj oblasti koja je u prethodnom periodu izostala”, kazao je Koprivica.

KAZNE ZA ONE KOJI KRŠE ZAKON

Koprivica je kazao da Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama u toku 2013. i 2014 godine nije bila dovoljno posvećena nadgledanju primjene proaktivnog pristupa i da nije pokretala prekršajne prijave u odnosu na organe vlasti koji ne poštuju obaveze iz Zakona:

“Ohrabruje informacija koju smo dobili od Agencije da je počela primjena kazne ih odredbi zakona i u tom dijelu očekujemo konkretne rezultate”.

[pullquote align=”right” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]On smatra da zemlja koja pretenduje da bude članica EU ne smije se dozvoliti da kršenje zakona prođe nekažnjeno.[/pullquote]

“Takođe, ne smiju se dozvoliti velike razlike u rezultatima unutar istih grupa organa kao da se radi o različitim državama, a ne različitim organima”.

On je poručio da društvo koje sebe smatra demokratskim ne može tolerisati da jedno ovako važno pravo bude ostavljeno na volju rukovodiocima institucija, da zavisi od osobe i njenog stava o otvorenosti.

Ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori Ian Viting je kazao da su rezultati CDT-ovog istraživanja ohrabrujući, te čestitao Skupštini, Vladi i ministarstvima ostvareni napredak.

“Progres institucija nije ravnomjeran u svim oblastima i mnogo toga još treba uraditi, ali je opšti napredak očigledan”.

Viting je objasnio da se objavljivanjem informacija izlazi u susret građanima i olakšava rad samih državnih institucija.

OJAČATI KAPACITETE AGENCIJE

U okviru panela “Primjena Zakona o SPI u Crnoj Gori” predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Muhamed Gjokaj je kazao da su primjećeni nedostaci u primjeni ovog Zakona.

“Još nismo zaposlili inspektore koji bi pratili da li institucije objavljuju informacije koje su obavezne po Zakonu, ali ove godine je predviđen budžet za jačanje kapaciteta Agencije”, kazao je on.

On je naveo i da je dosta kritika bilo upućeno MUP-u koji nije postupao po inicijativama Agencije za inspekcijski nadzor.

Međutim, Gjokaj kaže da je taj problem sad rješen te da “imamo MUP koji je aktivan i čija upravna inspekcija odlično radi”.

Foto: Beli

Predstavljanje mobilne aplikacije (Foto: Beli)

Zamjenik izvršnog dikrektora CDT-a Đorđije Brkuljan je poručio da u institucije još ne razumiju da im proaktivno objavljivanje informacija olakšava rad, a da objavljivanje informacija znači smanjivanje broja zahtjeva za slobodan pristup informacijama.

Brkuljan je saopštio sljedeće podatke:

  • Najbolji rezultat među ministarstvima ostvarili su: MUP, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo pravde i Ministarstvo prosvjete, a najlošiji Ministarstvo saobraćaja i pomorstva
  • Najbolji rezultat među samostalnim organima uprave su ostvarili: Zavod za školstvo, Uprava za kadrove i Agencija za zaštitu životne sredine, a najlošiji Zavod za metrologiju i Uprava za inspekcijske poslove
  • Najbolji rezultat među organima u sastavu ministarstava su ostvarili: Fitosanitarna uprava, Lučka uprava i Poreska uprava, a najlošiji Uprava policije i Uprava za zbrinjavanje izbjeglica
  • Na Univerzitetu CG najbolji rezultat su ostvarili: Medicinski fakultet i Biotehnički fakultet, a najlošiji Građevinski, Ekonomski, Fakultet za sport i Farmaceutski fakultet

On smatra da je potrebno obezbijediti sredstva u budžetu kojima bi se omogućilo da Agencija sprovodi nadzor nad primjenom ovog Zakona.

“Ova institucija mora kontrolisati da li i kako obveznici ovog zakona poštuju svoje obaveze”, kazao je Brkuljan.

Vuk Janković iz MANS-a je kazao da je u Crnoj Gori ćutanje administracije na visokom nivou.

“Institucije su ignorisale svaki peti MANS-ov zahtjev, a svaki četvrti zahtjev je odbijen”.

Janković je naveo da se Zakon o SPI masovno krši kada je u pitanju izgradnja autoputa Bar-Boljare.

Zora Čizmović iz MUP-a je poručila da je najvažnije da SPI u ministarstvima bude shvaćen kao alat građana i civilnog sektora za kontrolu vlasti.

“A ko nije spreman za tu vrstu kontrole, taj ne bi trebalo da bude u državnoj upravi”, kazala je ona.

Na konferenciji je prezentovana mobilna aplikacija koja će građanima omogućiti da se na jednostavan način obrate institucijama i da on njih traže informacije od javnog interesa.