EU očekuje primjenu zakona

Evropska unija (EU) očekuje vidljive pomake u uspostavljanju novog sistema izbornog procesa koji će dobro funkcionisati i obezbijediti punu primjenu nacionalnog izbornog zakonodavstva, saopštio je šef delegacije EU Mitja Drobnič.

On je, na konferenciji “Sprovođenje izbornog zakonodavstva u susret parlamentarnim izborima” koju su organizovali Skupština Crne Gore i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) uz podršku Ambasade Holandije, ocijenio da je potpuno jasno da su izbori stub savremene demokratije i najbolji pokazatelj stanja u državi kada su u pitanju politička prava i slobode.

Drobnič je podsjetio da je Crna Gora usvojila set zakona iz oblasti izbornog zakonodavstva koji su značajno unaprijedili pravni okvir u ovoj oblasti.

„U svjetlu optužbi o navodnim zloupotrebama državnih resursa u partijske svrhe tokom prethodnih izbora, jedan od najznačajnijih ciljeva reforme izbornog zakonodavstva bio je da se poveća povjerenje građana u izborni proces”, rekao je Drobnič.

http://twitter.com/DrobnicEUDMNE/status/621967334245335040?ref_src=twsrc%5Etfw

On je ocijenio da je uspostavljanje novog sistema izbornog procesa zahtjevan posao.

“Sada kada su usvojeni novi i bolji zakoni iz ove oblasti, od relevantnih institucija – a tu prije svega mislim na Ministarstvo unutrašnjih poslova, Državnu i opštinske izborne komisije, kao i na buduću Agenciju za sprečavanje korupcije – očekuje se da obezbijede njihovo neometano sprovođenje”, rekao je Drobnič.

On je kazao da je jedan od najvećih izazova uvođenje sistema elektronske identifikacije birača i da EU očekuje obezbjeđivanje uslova za njegovu potpunu primjenu već na sljedećim izborima.

Drobnič je ocijenio da jednako značajno i uvođenja Agencije za sprječavanje korupcije.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]„EU će nastaviti da prati epilog povodom optužbi o zloupotrebi državnih resursa u partijske svrhe, što će doprinijeti rastu povjerenja”.[/pullquote]

Drobnič je kazao da su mnoge od ovih mjera sadržane u poglavlju 23, i da se od Crne Gore očekuje ispunjavanje zadataka koji se stavljaju pred njom u procesu pristupanja.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić kazao da je da je sposobnost da se glasa slobodno, elementarni cilj demokratije, da je to više od zakona i procedure za sprovođenje izbornog zakona.

On je istakao da je ovo godina u kojoj mora biti dokazano da je Crna Gora zrelo demokratsko društvo.

http://twitter.com/CDT_CrnaGora/status/621954213489328128/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

„Ako nemate nesporno izabranu vlast, nemate dobar politički sistem. Demokratija ima ogrmonu moć da bira vlast koja je legitimna i nesporna, a sljedeći izbori moraju biti osnov za to”, poručio je Krivokapić.

Podsjećajući na krizu poslije predsjedničkih izbora koja je nastala bojkotom opozicije, Krivokapić je pojasnio da je tada dogovorom postignuto da se otvori proces vraćanja povjerenja građana u izborni proces.

Ambasador Kraljevine Holandije Laurent Louis Stokvis je kazao da su značajni koraci unaprijed napravljeni još 2011. godine kada je unaprjeđeno izborno zakonodavstvo.

On je istakao da će u sljedećoj godini Agencija za sprječavanje korupcije imati jako važan zadatak u nadgledanju Zakona o finansiranju političkih subjekata.

„Unaprjeđenje izbornog zakonodavstva je centralni dio pristupanja Crne Gore EU”, dodao je Stokvis.

VLADAVINA PRAVA NIJE POŠTAPALICA

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica je kazao da vladavina prava nije samo fraza ili poštapalica u procesu integracija, već mora biti jasno sprovedena u djelo a izborni zakoni su prava prilika da se taj stav i dokaže u praksi.

„U ovom procesu nema prostora za politička nadgornjavanja, postavljanje uslova, za demonstraciju moći između institucija, za lov političkih poena na crnogorski način”, rekao je Koprivica.

On smatra da u tom procesu postoji jedino podjela na one koji žele i one koji ne žele da se naredni parlamentarni izbori održe po novim, unaprijeđenim pravilima.

Koprivica je zaključio da nema više prostora za izgovore i odlaganja odluka jer se moraju donijeti odluke koje se tiču cjelokupnog posla pripreme legalnih i legitimnih izbora.