Vraćeno 348 pištolja i pušaka

I dalje se sprovodi kampanja “Poštuj život, vrati oružje”, koju u cilju pune implementacije Zakona o oružju sprovode MUP, UNDP, Misija OEBS-a, CDT, uz finansijsku podršku EU i Ambasade Njemačke.

Od početka primjene Zakona, građani su vratili:

  • 348 komada pištolja i pušaka
  • 60 mašinsko eksplozivnih sredstava
  • 6.785 komada municije
  • 199 okvira za predato oružje

“Od tog broja, za 108 komad je postojao oružni list, a za šest vojna dozvola” kazala je za Antenu M savjetnica za medije u Kabinetu ministra MUP-a Marina Miketić Nikolić.

Ona je objasnila da je procedura za vraćanje oružja jednostavna, u tri koraka:

“Građanin pozivom na besplatne brojeve 122 (policija) ili 080 888 888 (CDT) prijavi da želi da vrati oružje, dogovori se o mjestu i vremenu predaje oružja, nakon čega će stručni timovi policije i CDT-a doći da oružje preuzmu. Važno je istaći da građani oružje ne donose sami kao i da oružje ili eksplozivne naprave ne ostavljaju na javnim mjestima jer na taj način ugrožavaju svoj i živote drugih građana”.

Podsjećamo, Zakon o oružju koji je stupio na snagu 19. marta propisuje obavezu da građani policiji predaju oružje, koje imaju u nelegalnom posjedu, a ukoliko to dobrovoljno učine za to neće snositi nikakve posljedice.

Kampanja traje do kraja godine, pri čemu, ističe Miketić Nikolić, građani i nakon završetka kampanje mogu vraćati nelegalno oružje bez pravnih posljedica:

“Ukoliko pak građani žele da zadrže ilegalno oružje, ostavljene su im dvije opcije ? mogu da ga legalizuju ili da ga onesposobe. Dok su zakonske odredbe o nekažnjivosti za dobovoljno vraćanje oružja trajne, legalizacija je ograničena i traje do marta 2017. godine, a ni u jednom ni u drugom slučaju neće biti ispitivano porijeklo oružja”.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]U Crnoj Gori ima oko 87.000 registrovanih komada oružja, međutim za oko dvije trećine je isteklo važenje oružnog lista.[/pullquote]

Prvi rok koji su građani imali za pribavljanje novog oružnog lista je istekao u aprilu, a sada svi dobijaju nove rokove do kraja ove godine.

Ukoliko neko iz opravdanih razloga ne može u predloženom roku da ispuni ovu obavezu, može od MUP-a zatražiti novi rok. Ako pak ne ispoštuje ni jedan od datih rokova, oružje će biti oduzeto.

Miketić Nikolić je podsjetila da je spaljivanjem 857 komada i 188 djelova lakog oružja u Institutu za crnu metalurgiju u Nikšiću, Crna Gora obilježila 9. jul, Međunarodni dan uništavanja oružja.