Penzijama protiv korupcije

U nizu antikoruptivnih mjera koje su propisane novim Zakonom o sprječavanju korupcije, našlo se i “pravo državnih zvaničnika da dobiju penziju i prije ispunjavanja propisanih uslova”.

Amandmane, koji tematski ne odgovaraju novom zakonu, predložila je Demokratska partija socijalista (DPS) uz obrazloženje da će „povećati stepen odgovornosti za funkcionere koji obavljaju najznačajnije funkcije u državi Crnoj Gori” i „doprinijeti podizanju stepena borbe protiv svih oblika korupcije”.

Četiri člana koja regulišu pravo zvaničnika na penziju (predsjednika države, predsjednika Skupštine i predsjednika Vlade), nalaze se u prelaznim i završnim odredbama ovog Zakona, u dijelu koji se odnosi na „početak rada Agencije i preuzimanje poslova”.

Iz Skupštinske službe za odnose s javnošću pojašnjeno je da na sajtu nije objavljen listing glasanje za ovaj amandman jer se poslanici o njemu posebno nijesu izjašnjavali.

„Poslanik Željko Aprcović podnio je amandman na Predlog zakona o sprječavanju korupcije. Predstavnik predlagača saglasio se sa amandmanom, tako da je amandman postao sastavni dio predloga zakona”, navodi se u njihovom odgovoru.

Portal CDT-a nije dobio zvanično pojašnjenje Ministarstva pravde da li se i zašto saglasio sa amandmanom, kao ni odgovor poslanika Aprcovića koji je predložio penzije kao antikoruptivnu mjeru.

Dvoje poslanika vlasti i opozicije, koji su se izjašnjavali o ovom zakonu, kazali su da se ne sjećaju ovog amandmana, dok je troje potvrdilo da znaju za ovo rješenje, ali da se o njemu nije glasalo. Poslanicima nije poznato u kojem trenutku je amandman prihvaćen.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Zakonom o sprječavanju korupcije propisano je i da pravo na penziju imaju funkcioneri koji su funkciju obavljali od 1992. godine.[/pullquote]

Takođe, pravo na porodičnu penziju bez umanjenja imaju i članovi porodice funkcionera koji je umro prije stupanja na snagu ovog zakona, a koji je na dan smrti ispunio uslove za sticanje prava na penziju propisane ovim zakonom.

Zvaničnik gubi pravo na ovu penziju ako pravosnažnom sudskom odlukom bude proglašen krivim i kažnjen za krivična djela sa elementima korupcije i organizovanog kriminala.

Da se pitanje penzija našlo u nekom drugom zakonu, moglo se smatrati brigom države o njenim funkcionerima i njihovim porodicama.

Međutim, u ovako usvojenom obliku, ovaj propis bi Crnu Goru mogao učiniti jedinstvenom zemljom u kojoj su državne penzije doprinijele smanjenju korupcije u društvu.