CDT i Agencija dogovorili saradnju

Monitoring transparentnosti državnih institucija u posljednjih 12 mjeseci pokazao je da je poštovanje Zakon o slobodnom pristupu informacijama na niskom nivou, saopštio je direktor CDT-a Dragan Koprivica.

“Ovo se, prije svega, odnosi na dio zakona koji propisuje proaktivan pristup informacijama, odnosno član 12 koji reguliše obavezu objavljivanja informacija od javnog značaja na internet prezentacijama institucija”, kazao je Koprivica prilikom potpisivanja Memoranduma o saradnji sa Agencijom za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Nakon skoro godinu ipo od početka primjene, u CDT smatraju da je došlo vrijeme za odlučnu akciju na ovom polju.

“Zbog toga danas i potpisujemo ovaj Memorandum s osnovnim ciljem da promovišemo princip prava javnosti da zna, da promovišemo Zakon o SPI i da edukujemo institucije i građane o njihovim pravima i obavezama u ovom procesu, da poboljšamo kvalitet sprovođenja zakona i utičemo na njegovu dosljednu primjenu, jedni drugima pomognemo u izgradnji kapaciteta u ovoj oblasti”.

CDT će, kako je rečeno, u narednom periodu izvršiti dva monitoringa sprovođenja zakona odnosno poštovanja proaktivnog pristupa, kreirati preporuke i smjernice za unapređenje zakona u skladu sa međunarodnim standardima i dobrim praksama.

“Sve rezultate naših istraživanja ustupićemo Agenciji kako bi im skrenuli pažnju na to ko krši zakon i na taj način pomogli da oni koji ne poštuju zakon budu kažnjeni”, kazao je Koprivica i dodao da će CDT učiniti sve sto je u njihovoj moći da popravi stanje u ovoj oblasti.

http://twitter.com/UKinMontenegro/status/492597786316402688/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

Predsjednik Savjeta Agencije Šefko Crnovršanin je kazao da je prošle godine bio veliki broj slučajeva ćutanja administraciji ocjenujući takvo stanje nedopustivim.

“NVO su najbrojniji korisnici Zakona o SPI, nakon toga novinari, pa tek onda građani”, kazao je Crnovršanin.

On je naglasio i da ova institucije zbog nedostatka kapaciteta nije bila u mogućnosti da obavlja inspektorski nadzor primjene propisa, ali da će ubuduće preusmjeriti jednog savjetnika koji će se baviti ovim pitanjem.

Inicijativu Agencije i CDT-a podržala je Britanska ambasada, a zamjenik ambasadora Lindon Rednidž je kazao:

“Lako je reći želimo slobodan pristup informacija i lako je reći evo vam sloboda informacija, ali samo reći ne znači da je i urađeno”.

Rednidž je kazao i da svi oni koji se nalaze u tom procesu znaju da to nije jednostavno.

“Stoga nam je jako važno što smo dali podršku CDT-u i Agenciji I što upravo kroz ovakva partnerstva donosimo napredak crnogorskom narodu”.