Različito o povjerenju u izbore

Dok opozicija i SDP smatraju da u posljednjih godinu dana nije izgrađeno povjerenje u izborni proces, u DPS-u tvrde da se ne može govoriti o nepovjerenju dok je izlaznost tokom izbornog dana preko 70 odsto.

Predstavnici četiri najjače parlamentarne partije govorili su o izbornim zakonima i problemima na panel diskusiji „Izborno zakonodavstvo – rezultati i očekivanja” koju je CDT organizovao u Info centru.

Direktor CDT-a Dragan Koprivica predstavio je izvještaj o lokalnim izborima u Podgorici koji je ta NVO uradila nakon višemjesečnog praćenja kampanja i izbornog dana.

Govoreći o izbornom procesu, član Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborni proces Milutin Simović kazao je da „rezultat koji je DPS ostvario u ovakvom ambijentu predstavlja superiornost političke ponude”.

„Građani su pokazali da DPS zaslužuje i iznova dobija povjerenje”, smatra Simović.

Iako se, kaže Simović, stalno ponavlja da je manjak povjerenja u izborni proces, izborni dan pokazuje suprotno.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]„Ako izađe preko 70 odsto građana onda ne možemo govoriti o nepovjerenju”, kazao je Simović.[/pullquote]

U osvrtu na lokalne izbore, Milutin Đukanović (DF) je kazao da su usvojena dva izborna zakona, ali da voljom DPS-a i Vlade Zakon o izboru odbornika i poslanika nije mogao da se primjeni na ovim izborima.

Izbori_NVO

Predstavnici NVO koji prate izborni proces (foto: CDT)

„Zakon o finansiranju partija ili Zakon o zabrani zloupotreba državnih resursa je primjenjivan, ali mi mislimo da se baš sad desila najveća zloupotreba resursa jer je stupanjem na snagu krenula neviđena hajka institucija koje su poslale preko 400 zahtjeva za tumačenje zakona”.

Đukanović smatra i da je dvadeset dana u kampanji prošlo u raspravi da opozicija želi da blokira državu.

Neven Gošović (SNP) smatra da nije došlo do izgradnje povjerenja u izborni proces, a da su posljednjih mjeseci evidentirane brojne nepravilnosti, ali da svaka nema osnovu za poništavanje izbora.

„Upravo zbog izostanka reakcije policije i tužilaštva nema povjerenja u izborni proces”, kazao je Gošović i dodao da vlast koja ne počiva na slobodno izraženoj volji građana, lako dolazi u političku ili bilo koju drugu krizu.

Rifat Rastoder (SDP) takođe smatra da cilj nije ostvaren i da poslanici nijesu postigli željeno povjerenje, niti međusobno niti u izborni proces.

„Bio je direktnih i indirektnih pritisaka na birače preko socijale i penzija što je trenutno najozbiljniji vid političke korupcije. To je prelazilo sve granice…”, kazao je Rastoder.

Govoreći o izbornim zakonima, Rastoder je dodao da jedno nijesu završili, dok su drugo neadekvatno završili.

„Ostalo je mnogo nejasnoća, nedorečenosti… Sad imamo iskustvo i možemo da vidimo da ovo ne valja jer guramo Crnu Goru u političku krizu”, kazao je on, dodajući da poslanici treba ponovo da analiziraju i da u saradnji sa međunarodnim ekspertima vide što mogu učiniti.

Milutin Simović (DPS) kazao je i da je lokalne izbore obilježilo i to što neki nijesu bili u posmatračkoj već pomagačkoj misiji.

„Više su ličili na Mrežu za afirmaciju Demokratskog fronta. Iz toga svi zajedno treba da izvučemo određene poruke, kao i njihovi finansijeri. Ja bih da kandidujem za razmišljanje i temu zloupotrebu evropskih resursa u partijske svrhe, zloupotrebu fondova poreskih obaveznika EU…”, kazao je Simović.

Na njegove navode reagovao je Milutin Đukanović (DF) koji je kazao da nije tačno da je MANS Mreža za afirmaciju DF-a:

„Ta NVO je samo registrovala nepravilnosti. NVO i građansko društvo treba da insistira da se one otklone. Vi očito smatrate da je i EU učestvovala u zavjeri protiv DPS-a”