Skupština je forum za raspravu o NATO

Skupština Crne Gore bi trebalo da igra proaktivniju ulogu kada je u pitanju razgovor o bezbjednosnim politikama države, poručio je ambasador Njemačke u Crnoj Gori Pius Fišer.

Fišer je na otvaranju konferencije „Parlament i NATO: Uloga Skupštine Crne Gore u procesu evroatlantskih integracija” koji CDT organizuje sa Skupštinom Crne Gore, uz podršku Ambasade Njemačke, poručio da diskusija o NATO integracija ne treba da se prepusti šačici aktivista.

„Informisana diskusija u Skupštini može da pomogne da se uruše mitovi i nerazumjevanja o bezbjednosnim opcijama Crne Gore. Tako se pomaže javnosti da razumije to pitanje”, kazao je on.

Njemački ambasador je pojasnio i da je koncept neutralnosti previše skup za Crnu Goru, kao i da debata o konceptima nije namjenjena diplomatama, već narodu i njegovim predstavnicima.

„Skupština ima ključnu ulogu, to je glavni forum za raspravu o tom procesu. Članstvo u Alijansi mora imati veliku podršku na nacionalnom nivou”, poručio je Fišer.

Na otvaranju konferencije predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić kazao je da je NATO jedina mogućnost za Crnu Goru.

Ranko Krivokapić

Fišer, Lipka, Krivokapić, Braun (foto: Savo Prelević)

„Ne postoji više nijedno parče zemlje na obali Mediterana koje nije pod NATO kišobranom”, kazao je Krivokapić navodeći da je parlament sposoban da vodi dijalog o svim političkim temama.

On je poručio da će parlament nastaviti da radi i da odrađuje svoju važnu ulogu u NATO integracijama. On je naveo da crnogorski parlament ima delegaciju u Parlamentarnoj skupštini NATO, kao i da je parlamentarna diplomatija jako važna i aktivna.

“NATO je garant vladavine prava, djelimo iste vrijednosti. NATO je garant investitorima da dolaze u siguran sistem, u vremenu krize”, kazao je Krivokapić navodeći da u Parlamentu za sada postoje dva koncepta – prvi je za vojnu neutralnost, a drugi je zagovaranje za članstvo.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica kazao je da Skupština može i mora da bude bolje uključena u proces evroatlantskih integracija.

On je poručio da u Skupštini mora postojati ozbiljna politička rasprava i da se biračima mora poslati jasna poruka.

Na otvaranju konferencije njemački ambasador je u publici primjetio predstavnike Demokratskog fronta (DF) Miodraga Lekića i Slavena Radunovića, pa je iskoristio priliku da kaže da mu je zadovoljstvo što prisustvuju raspravi o NATO, iako taj politički savez bojkotuje rad Parlamenta.

On je rekao da je usvajanjem ustavnih izmjena Skupština na sebe preuzela ključnu odgovornost za imenovanje sudija, i za buduće imenovanje najviših funkcija u pravosudnom sistemu.

Konferencija nato

(foto: Savo Prelević)

“EU očekuje da će Skupština da ispoštuje sve odgovornosti koje je na sebe preuzela, dozvolite da budem iskren, kako da preuzmete takvu odgovornost ako bojkotujete vršenje mandata koji su vam glasači povjerili”, rekao je Fišer.

On je kazao da žali što Zakon o izboru odbornika i poslanika nije usvojen.

“Želim da pozovem sve stranke da se vrate pregovorima. Dužnost je svake političke stranke, političara da aktivno i iskreno traži konsenzus kad je potrebna ovakva većina”, ocijenio je on i naveo da nije lako napraviti ustupak, iako je ponekad protiv ličnog interesa.