47% građana ne vjeruje u izbore

Pitanje povjerenja u izborni proces polarizovalo je građane Crne Gore, pa tako 48 odsto njih smatra da su izbori fer i slobodni, dok 47 odsto smatra da nijesu.

To je pokazalo istraživanje javnog mnjenja koje je CDT uradio u saradnji sa agencijom Ipsos na reprezentativnom uzorku punoljetnih građana Crne Gore.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]U istraživanju je učestvovalo 1034 ispitanika, a podaci su prikupljeni u periodu od 05. do 12. februara, prije glasanja o izbornim zakonima.[/pullquote]

Među onima koji vjeruju u izborni proces, 18 odsto građana se ‘u potpunosti slaže’ da su izbori fer i slobodni, a 30 odsto je kazalo da se ‘uglavnom slaže’.

S druge strane, 31 odsto građana se ‘u potpunosti ne slaže’ da su izbori fer i slobodni, dok se 16 odsto ‘uglavnom ne slaže’.

Kada su u pitanju partije i njihovo biračko tijelo, najveće povjerenje u izborni proces imaju glasači Demokratske partije socijalista (DPS). Njih 90 odsto smatra da su izbori fer i slobodni, dok osam odsto ima suprotan stav.

Najmanje povjerenja u izborni proces imaju glasači Demokratskog fronta. Njih 84 odsto nije saglasno sa tvrdnjom da je izborni proces fer i slobodan, a 14 odsto jeste.

Povjerenje birača parlamentarnih partija u izborni proces  

slide1

(izvor: agencija Ipsos)

Među građanima koji ne vjeruju u fer i slobodan izborni proces, njih 35 odsto smatra da je Vlada najodgovornija za to.

Po devet odsto njih smatra da su za taj problem najodgovorniji državni vrh odnosno vlast, sud i izborna komisija.

Na pitanje koja bi institucija bila najuspješnija u sprječavanju nepravilnosti, 17 odsto (onih koji smatraju da izbori nijesu fer i slobodni) je kazalo da bi to bio sud, a 13 odsto navodi Vladu.

Dalje, po sedam odsto građana smatra da bi najuspješniji bili policija i tužilaštvo, zatim po šest odsto smatra da bi to bili izborna komisija i Skupština, a pet odsto NVO sektor.

Građane smo pitali i koliko povjerenje imaju u crnogorske institucije. Od institucija koje su obuhvaćene ovim istraživanjem, najveći procenat građana vjeruje vojsci (53 odsto), zatim policiji (50 odsto), NVO sektoru (48 odsto), Skupštini (46 odsto) i Vladi (46 odsto). Građani najmanje vjeruju sudstvu (39 odsto) i partijama (29 odsto).