Obaveza Vlade da uzme vodeću ulogu

Obaveza Vlade je da uzme vodeću ulogu u informisanju građana o članstvu Crne Gore u NATO i da im objasni vrijednosti ovog saveza, smatra pomoćnica generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju, ambasadorka Kolinda Grabar-Kitarović.

Ona je u razgovoru za portal CDT-a kazala da eksperti NATO-a prate proces i konsultuju se sa kolegama iz Crne Gore o oblastima koje naša zemlja na putu kao Alijansi treba da unaprijedi i oblastima u kojima je napredak postignut.

“Sve četiri oblasti se redovno razmatraju. Vjerujem da je dobar napredak postignut u svakoj od njih. Naravno, pitanje javne podrške je veoma važno i obaveza je nacionalne vlade, da uzme vodeću ulogu u objašnjavanju vrijednosti članstva u NATO građanima. Vlada je pokrenula novu inicijativu „Dijalog sa građanima”, za koju vjerujem da predstavlja pravi put za napredak”, rekla je Grabar–Kitarović.

Kolinda Grabar

(foto: Facebook)

Ona je podsjetila da je NATO stvorio mehanizme i alate za pomoć zemljama kandidatima na njihovom putu za članstvo, kao i da je jedan od njih Akcioni plan za članstvo u kojem Crna Gora učestvuje i koji je trenutno u četvrtom ciklusu.

Može li se Crna Gora nadati pozivu na Samitu 2014? Ako ne poziv, hoće li pitanje Crne Gore biti na dnevnom redu Samita?

NATO je posvećen svojoj politici „otvorenih vrata” i sve zemlje kandidati se ocenjuju na osnovu sopstvenih postignuća. Iako ne mogu unaprijed dati procjenu o odluci 28 saveznika na Samitu, ipak saveznici su prepoznali napredak koji su Crna Gora i drugi, napravili u svojim naporima za članstvo.

Koja pitanja očekujete da budu najvažnija u agendi NATO Samita 2014, koji će se održati u Velikoj Britaniji?

Samita treba da osigura spremnost Alijanse za budućnost jer se mijenjamo od „statičnog” NATO-a do NATO-a spremnog za rješavanje novih i narastajućih bezbjednosnih izazova, kroz odgovarajući set kapaciteta i bezbjednosnu saradnju.

Predviđamo da će Samit biti fokusiran na tri glavne teme: kapaciteti, partnerstva i Avganistan nakon 2014.

 U kom pravcu će se razvijati strategija NATO-a u naredne tri godine?

NATO mora posjedovati potrebne kapacitete kako bi mogao da odgovori novim izazovima. U vremenu finansijske štednje, uz pritiske i na troškove odbrane, važno je da saveznici iskoriste svoje jake strane i razviju inovativne načine saradnje u modernizaciji naših oružanih snaga.

NATO može pomoći u tome i već postoji nekoliko inicijativa za jačanje saradnje uključujući koncept „Pametne odbrane” (Smart Defence) i „Inicijativu za povezane snage” (Connected Forces Initiative).

Partnerstva čine jedan od ključnih stubova NATO-a. Kako se navodi u Strateškom konceptu 2010, cilj je stvoriti jaku mrežu partnera, zasnovanu na zajedničkoj obuci, obrazovanju, interoperabilnosti kako bi zajedno odgovorili na nove bezbjednosne izazove.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] NATO je posvećen nastavku rada sa Avganistanom, usmjerenog na stabilnu budućnost.   [/pullquote]

Planiramo misiju „Odlučna podrška” (Resolute Support) za obuku, savjetovanje i pomoć avganistanskim nacionalnim snagama bezbjednosti kao nastavak podrške poslije 2014. Radimo i na izgradnji „Trajnog partnerstva” (Enduring Partnership) koje smo dogovorili 2010. godine.

Kolinda Grabar

U CDT-ovom Info centru (foto: CDT)

Naš odnos sa Avganistanom se zasniva na uzajamnom poštovanju i odgovornosti, i radujemo se nastavku saradnje.

NATO odsjek za javnu diplomatiju pruža podršku NATO info centrima. Jedan od njih je i Info centar u Crnoj Gori. Kako vidite značaj ovog projekta i ulogu civilnog društva u pružanju informacija o ovoj temi?

Kao što znate, radila sam kao ministarka vanjskih poslova Hrvatske, kada je u njoj razmatrano članstvo u NATO i EU.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Iz ovog profesionalnog i ličnog iskustva, znam da je uloga civilnog društva od izuzetne važnosti.[/pullquote]

Integracija je veoma komplikovan proces koji zahtijeva snažno vođstvo, a ponekad i donošenje teških odluka i sprovođenje nepopularnih reformi.

Građani moraju da shvate ove procese, a uloga parlamentaraca, medija i nevladinih organizacija je neophodna u ovim naporima.

Odsjek za javnu diplomatiju Alijanse podržava info centre u mnogim zemljama kako bi postigli upravo ovaj cilj: pružanje infomacija i podizanje svijesti građana o tome šta podrazumijeva i šta je potrebno da zemlja postane članica NATO-a.