Spriječite širenje dezinformacija o koronavirusu

Pojavom koronavirusa u zemljama regiona i uvođenjem strožijih mjera prevencije u Crnoj Gori, u medijima i na društvenim mrežama pojavio se niz dezinformacija i netačnih savjeta za prevenciju i liječenje.

Naš tim platforme Raskrinkavanje.me analizirao je ključne informacije koje ovih dana kruže Internetom i utvrdio da nijesu istinite. Analizu “Koronavirus: dezinformacije i mitovi na društvenim mrežama” možete pogledati ovdje >>> 

U trenutku hiperprodukcije informacija o koronavirusu izuzetno je važno da mediji budu odgovorni, da plasiraju informacije koje su zasnovane na činjenicama i da daju prostor stručnjacima koji su kvalifikovani da govore o ovom pitanju.

Brojna novinarska udruženja proteklih dana pozvala su medije da odgovorno izvještavaju o koronavirusu  i izbjegnu stvaranje nepotrebne panike ili dijeljenje diskriminatornih i rasističkih komentara.

BBC je dao deset ključnih savjeta kako izvještavati u ovom periodu. Savjeti se mogu primijeniti i na čitaoce odnosno oni koji kreiraju sadržaj za društvene mreže>>> 

S druge strane, građani, kojima je u ovom trenutku izuzetno važno da dobiju tačnu informaciju, moraju biti odgovorni i moraju voditi računa kako se informišu i kakve informacije dijele na mrežama.

Da biste se suprotstavili širenju dezinformacija, naš tim platforme Raskrinkavanje.me predlaže sljedeće:

  • Pratite zvanične informacije i uputstva koje izdaju nadležne institucije
  • Prije dijeljenja informacija o koronavirusu provjerite izvor
  • Prijavite nam dezinformacije koje uočite na http://www.raskrinkavanje.me/sugestija